per_grimstad_100.jpgFredrikstad Trekkspillklubb arrangerte helaftens hyggeaften med trekkspilleren og komponisten Per Grimstad tirsdag 21. april. Grimstad (82) trakk fullt hus og hovedpersonen og hans orkester fikk stående applaus.

- Nærmere 150 personer løste billett, og det er trekkspillklubben veldig godt fornøyd med.

Kveldens program var svært variert med Per Grimstads melodier i ulike sammensetninger, blant annet allsang, solo og innslag ved Per Grimstads orkester og Fredrikstad Trekkspillklubb under musikalsk ledelse av Kjell Sterkerud.

Hovedgjesten spilte både solo og sammen med sitt eget orkester. Det består av foruten Per Grimstad på trekkspill av Bjørn Edvardsen, også trekkspill, Egil Juliussen, bass, Øyvind Svendsen, trommer, og Marianne Husvik sang.

per_grimstads_orkester_09.jpgMye moro

I intervjuer med kveldens konferansier og leder i trekkspillklubben, Nils Kåre Nesvold, fortalte Grimstad flere artige historier om sitt liv som dansemusiker. Han fortalte blant om da han skulle spille i et formiddagsbryllup på hotell Victoria i Fredrikstad. Ved en feil gikk han inn feil dør og begynte å spille trekkspill i en minneseremoni. Selv om det hele var pinlig, ble han lettet da en av de pårørende fortalte at hun som var død sikkert hadde satt pris på litt trekkspillmusikk i minnesamværet...

Marianne Husvik fortalte også historier om hvordan det var å reise rundt på spilling sammen med sin onkel Per Grimstad.

 

En hyllest til en stor musiker

Bakgrunnen for arrangementet var et trekkspillklubben ønsket å hylle Per Grimstad med en hyggeaften med kun Per Grimstad-melodier.

Per Grimstad er ingen hvem som helst i musikkmiljøet i fylket. Han har hatt trekkspillet som følgesvenn i mer enn 60 år og han har komponert omlag 60 melodier. Mange av disse er kjente melodier. Grimstad står blant annet bak Fredrikstads nasjonalsang "Sommer'n er herlig i Fredrikstad", Østfoldhyllesten "Østfold ille bra", "Torsnesvalsen", "Sarpsborgvalsen" og "Den første sommervals", som endte på andreplass i Reiseradioens konkurranse om beste sommerhit.Flere av disse melodiene ble framført på denne kvelden.

 

Beste Østfold-trekkspiller

Per Grimstad har satt musikalske spor etter seg helt siden han som 19-åring vant Østfoldmesterkskapet for trekkspillere. Fem ganger i perioden 1946 til 1958 utmerket han seg som den beste trekkspilleren i fylket. I 1994 fikk Grimstad kulturstipend og ga ut sinn første cd. I 1999 kom andre cd i samarbeid med sin kamerat Olav Wernersen som døde i 2006.


Spilte i radioen

Grimstad gikk i trekkspillære hos Ragnar Østgård og Mentz Mikkelsen og i hamronilære hos den svenske jazzmusikeren Bengt Hallberg. Sin første radiosending hadde han i 1956 i programmet "For gammeldansens venner". Det ble 17-18 programmer på lærdagsvkeldene i tillegg til en rekke radioinnslag senere.

Grimstad er fortsatt aktiv trekkspiller. han spiller både i jubileer, i brylluper og på institursjoner. Han har blant annet vært med fem år på rad i det lokale revyorkesteret på Tornes og 26 somre har han underholdt på Kommandanten på Kongsten.

På hyggekvelden fortalte han at han har sine faste daglige rutiner. Fra klokka ni til ti hver dag er det Nitimen. Fra elleve til tolv er det øving på trekkspillet, fortalte han.