Trekkspillklubben vil hylle en stor musiker

per_grimstad_600.jpgTirsdag 21. april 2009 kl. 19.00 arrangerer Fredrikstad Trekkspillklubb Per Grimstad-aften på Røde Kors-huset på Gressvik.

- Trekkspiller og komponist Per Grimstad (82) fra Torsnes er ingen hvem som helst i musikkmiljøet i fylket. Han har hatt trekkspillet som følgesvenn i mer enn 60 år, og han har komponert om lag 60 melodier. Mange av disse er kjente melodier. Nå ønsker vi å hylle en stor musiker i Østfold, forteller trekkspillklubbens leder, Nils Kåre Nesvold.

Per Grimstad står blant annet annet bak Fredrikstads nasjonalsang "Sommer'n er herlig i Fredrikstad", Østfoldhyllesten "Østfold ille bra", bygdas egen "Torsnesvalsen", "Sarpsborgvalsen" og "Den første sommervals", som endte på andreplass i Reiseradioens konkurranse om beste sommerhit.

- På hyggekvelden på Gressvik er Per Grimstad vår hovedgjest. Det blir kort og godt en Per-Grimstad-aften, forteller Nesvold, som reklamerer med et svært variert program.

- Det blir allsang, trekkspillklubben skal spille Grimstad-melodier under ledelse av Kjell Sterkerud, vi får høre Per Grimstad som solist og sammen med sitt eget orkester. I tillegg deltar Grimstads niese, Marianne Husvik, med sang på en rekke melodier.

 

Beste Østfold-trekkspiller

Per_Grimstad_300.jpg
HOVEDGJEST: Per Grimstad er hovedperson når Fredrikstad Trekkspillklubb arrangerer Per Grimstad-aften på Røde Kors-huset på Gressvik tirsdag 21. april 2009. (Begge foto: Nils Kåre Nesvold)

Per Grimstad har vært bussjåfør av yrke i 40 år, i mer enn 60 år har han vært musiker og komponist.

Han har satt musikalske spor etter seg helt siden han som 19-åring vant Østfoldmesterskapet for trekkspillere. Fem ganger i perioden 1946-1958 utmerket han seg som den beste trekkspilleren i fylket.

I 1994 fikk Grimstad kulturstipend og ga ut sin første cd. I 1999 kom den andre i samarbeid med sin kamerat Olav Wernersen, som døde i 2006.

 

Spilte i radioen

 Grimstad gikk i trekkspillære hos Ragnar Østgård og Mentz Mikkelsen og i harmonilære hos den svenske jazzmusikeren Bengt Hallberg. Sin første radiosending hadde han i 1956 med "Trio" i programmet "For gammeldansens venner". Det ble 17-18 programmer på lørdagskveldene i tillegg til en rekke radioinnslag senere. Han er fortsatt en aktiv trekkspiller.

- Fram til klokka ti er det Nitimen, så er det en time fast øving. Jeg må holde fingrene i form i tilfelle det dukker opp noe, og jeg liker å være godt forberedt, fortalte Per Grimstad i et 80-årsintervju med Trekkspillnytt i 2006.

Han spiller fortsatt i jubileer, i bryllup og på institusjoner. Blant annet har han vært med fem år på rad i det lokale revyorkesteret på Torsnes, og i 26 somre har han underholdt på Kommandanten på Kongsten.

Det er vanskelig å skrive om Per Grimstad uten å nevne at han også har vært en aktiv konkurranseskytter i mange år. I 1970 ble han norgesmester i militær feltskyting i Bodø.

Kom og hør Per-Grimstad i solo og samspill på Røde kors-huset på Gressvik tirsdag 21. april kl. 19.00. Alle er velkommen!